skip to Main Content

Werkstuk of spreekbeurt

Wil jij een werkstuk schrijven over energie? Moet je misschien een spreekbeurt houden over gas of elektrische stroom? Of wil je gewoon meer weten over deze onderwerpen? Dan moet je hier zijn!

Hier vind je van alles over energie, aardgas en elektriciteit. Wat is het? Waar komt het vandaan? Hoe komt het in de huiskamer? En heel belangrijk: hoe ga je er veilig mee om?

Energie

Warmte, licht, geluid, elektriciteit en beweging. Daaraan herken je energie. Zonder energie is het op aarde stil, roerloos, donker en koud. Alles wat leeft, heeft energie nodig. Ook jij! Om te praten, te eten of te denken. Maar ook voetballen en televisie kijken, kost energie.

Energie voor je lijf haal je uit eten. Dat wordt gemeten in kilojoules (kJ) of kilocalorieën (kcal). Eén kcal is hetzelfde als 4,2 kJ. Zelfs als je slaapt, verbruik je energie. Ongeveer 220 kJ (50 kcal) per uur. Dat is net zoveel als een chocoladekoekje of een appel. Die energie is nodig om je hart te laten kloppen, je organen te laten werken en je lichaam op temperatuur te houden.

Energie haal je dus bijvoorbeeld uit voeding. Maar voor ons comfort in en om het huis spreken wij andere energiebronnen aan, zoals:

  • Zon, wind en (stromend) water
  • Fossiele brandstoffen (steenkool, aardgas en aardolie)
  • Atoomkernen (extreem kleine, energierijke deeltjes)

Onder downloads vind je een PDF met meer informatie over energie.

Elektriciteit

Meestal zit elektriciteit onzichtbaar gevangen in stroomdraden of batterijen. Maar een enkele keer flitst het dreigend boven je hoofd voorbij. Bliksem noemen we dat. In bliksem zit heel veel energie. Graag zouden we die elektriciteit ‘vangen’ en in onze stofzuigers, computers en koelkasten stoppen. Maar helaas weten we nog niet hoe. Tot die tijd moeten we stroom zelf maken. Dat doen we dan ook heel veel. Vanuit de hierboven genoemde energiebronnen kunnen we elektriciteit opwekken.

Onder downloads vind je een PDF met meer informatie over elektriciteit.

Gas

Aardgas gebruiken we in Nederland volop. Met aardgas verwarmen we onze woonkamers, koken we onze aardappelen en verwarmen we ons kraanwater. Ook in de industrie en de tuinbouw wordt gas gebruikt als brandstof en het wordt ingezet voor de opwekking van elektriciteit.

Om aan het gas te komen, moet er eerst zo’n 3 kilometer de aarde in worden geboord. Dan kan het aardgas omhoog komen. Dit gas heeft van zichzelf geen geur. De gaslucht, die je vast wel kent, wordt aan het gas die uit je gasstel komt toegevoegd, zodat je het kunt ruiken. Omdat je het ook niet kunt zien, is het anders te gevaarlijk.

Onder downloads vind je een PDF met meer informatie over gas.